Διαχείριση Άγχους και Στρες: Κλειδιά για Έναν Υγιή Τρόπο Ζωής

Το άγχος και το στρες είναι δύο καταστάσεις που συνδέονται συχνά με την αντίδρασή μας σε πιέσεις, απαιτήσεις ή απειλές που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινή μας ζωή. Παρ’ όλο που οι δυο όροι συχνά χρησιμοποιούνται έχοντας -λανθασμένα- την ίδια ερμηνεία, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ τους. Τόσο τα συμπτώματα του άγχους όσο και του στρες επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν αυτά τα συμπτώματα σε περιόδους έντονου στρες, ενώ στην καθημερινότητα το στρες τους είναι ελάχιστο. Άλλοι αντιμετωπίζουν έντονα ή καθόλου προειδοποιητικά σημάδια και αυτά τα συμπτώματα/συναισθήματα αποτρέπουν τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες που αγαπούν. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές τεχνικές και θεραπευτικές επιλογές διαθέσιμες για τη διαχείριση του άγχους και για τον έλεγχο των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων.

Το άγχος αναφέρεται στη χρόνια (μεγάλη διάρκεια σε χρόνο) ανησυχία, τον φόβο ή/και την ανασφάλεια που νιώθουμε αντιμέτωποι με κάποια αβεβαιότητα ή απειλή που αφορά το μέλλον, το άγνωστο. Μπορεί να είναι συναισθηματικό ή ψυχολογικό και να προκαλείται από διάφορες καταστάσεις, όπως η προετοιμασία για μια εξέταση, η αντιμετώπιση μας νέας κατάστασης ή/και η αναμονή για ένα αποτέλεσμα. Συχνά συνδέεται με ψυχοπιεστικά ή συναισθηματικά γεγονότα. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα του άγχους πολύ πιο συχνά από άλλους. Η συμπτωματολογία του άγχους ποικίλει. Ο κάθε άνθρωπος βιώνει τα συμπτώματα διαφορετικά. Τα γενικά συμπτώματα του άγχους περιλαμβάνουν ανησυχία, νευρικότητα, δυσκολία στη συγκέντρωση και δυσκολίες στον ύπνο. Επίσης μπορεί να επιδράσει με σωματικά συμπτώματα, όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση και η ταχυπαλμία, η γρήγορη αναπνοή, η εφίδρωση, το τρέμουλο ή τα προβλήματα πέψης.

Το στρες αναφέρεται στη φυσιολογική αντίδραση του σώματος ως μια άμεση αντίδραση σε μια απειλή ή ως μια παρατεταμένη κατάσταση που επιβάλλεται από εξωτερικές πιέσεις ή εσωτερικούς συναισθηματικούς παράγοντες. Αυτή η αντίδραση είναι φυσιολογική και απαραίτητη για την επιβίωση, καθώς μας βοηθά να προσαρμοστούμε και να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις. Ωστόσο, όταν η αντίδραση αυτή γίνεται χρόνια και συνεχής και χωρίς εκτόνωση, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας και τότε βιώνουμε αυτό που στην ουσία ονομάζεται άγχος. 

Υπάρχουν πολλές τεχνικές χαλάρωσης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, για να ελέγξετε το άγχος και το στρες, όπως συνειδητή αναπνοή (εστιάζοντας την προσοχή σας στην εισπνοή και εκπνοή), φυσική άσκηση π.χ. μια βόλτα ή περπάτημα στη φύση, υγιεινή διατροφή, 7-8 ώρες ύπνος ή και ενυδάτωση του οργανισμού. Οι σύγχρονοι ρυθμοί της καθημερινότητας μάς επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό. Η καλή οργάνωση και ο προγραμματισμός, καθώς και η φροντίδα του σώματος μας τείνουν να επιδρούν θετικά για τη διαχείριση του άγχους ή/και του στρες.

Ελέγχοντας το στρες, όποτε αυτό είναι δυνατόν, δίνοντας προσοχή στα συναισθήματά μας, φανερά ή καταπιεσμένα, και φροντίζοντας την ψυχική μας ευεξία, έχουμε σημαντικά αποτελέσματα στη σωματική υγεία. Αυτό είναι ενστικτωδώς αυτονόητο για πολλούς ανθρώπους. Εντούτοις, παρ’ όλη την καταπληκτική εμπειρογνωμοσύνη στη φυσιολογία και την τεχνική εξειδίκευση, οι γιατροί σε μεγάλο βαθμό δεν εισάγονται κατά την εκπαίδευσή τους στον κόσμο της αρχαίας σοφίας και στην καινούρια επιστήμη της ενότητας σώματος και μυαλού.

Φροντίζοντας τις βασικές ανάγκες του σώματός μας, περιορίζουμε το στρες στην καθημερινότητά μας και συμβάλλουμε στη βελτίωση του χρόνιου άγχους μας. Όπως λέει και το αρχαίο ρητό «νους υγιείς εν σώματι υγιή». Και τα δύο συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογική και σωματική μας κατάσταση. Αν έχετε συχνά αίσθηση άγχους ή βιώνετε χρόνιο στρες που επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από εγγεγραμένους ειδικούς ψυχικής υγείας, που μπορούν να σας παρέχουν τις κατάλληλες συμβουλές και τεχνικές αντιμετώπισης.

Scroll to Top